Виїзд дитини за кордон без згоди одного з батьків

Питання виїзду дітей в іншу країну без згоди батька/матері завжди залишається актуальним та складним питанням, оскільки воно стосується сімейних відносин та виконання батьками своїх обов'язків з урахуванням інтересів самої дитини.

У разі необхідно використовувати ст. 141 та 155 Сімейного Кодексу України. У них визначено основні положення, а саме рівність прав та обов'язків, які мають ґрунтуватися виключно на інтересах дитини незалежно від форми стосунків між батьками.

Варто окремо наголосити, що право заборони діє на дітей, які не досягли шістнадцятирічного віку.

Діти, які не досягли шістнадцятирічного віку, можуть виїжджати в іншу країну за наявності закордонного паспорта, диппаспорта, службового паспорта. Так само виїзд дозволяється, якщо інформація про дитину внесена до закордонного паспорта батька, який супроводжує дитину.

Який порядок вивезення дітей до іншої країни?

Вивезення дітей до іншої країни здійснюється у таких випадках:

  1. За наявності нотаріально завіреного дозволу на виїзд із зазначенням країни та часу перебування.
  2. Без нотаріального дозволу.

У яких випадках дозвіл батька чи матері не потрібен?

  • Батько чи мати дітей є громадянин іншої країни.
  • У тому випадку, якщо один із батьків отримав посвідку на проживання в іншій країні, і вони їдуть для постійного проживання за межі України.
  • За наявності відповідного документа, що підтверджує смерть батька чи матері.
  • За наявності судового рішення, яке підтверджує факт того, що батька чи матір позбавили батьківських прав.
  • Суд визнав недієздатним батька чи матір.
  • За наявності судового рішення про дозвіл на виїзд дітей за кордон.
  • В одного з батьків існує борг за аліментами, який більший за суму платежів за чотири місяці, а якщо дитина має інвалідність, то – за три місяці. У разі інший з батьків може самостійно вирішити це питання терміном до 1 місяця і більше. Цей випадок має бути підтверджений відповідною довідкою. Якщо дитина має інвалідність, то потрібно буде надати висновок лікувально-лікарської комісії встановленого зразка.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...