Притягнення до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів

На жаль, в даний час досить багато пар розривають стосунки або розлучаються, після чого батьки (переважно тато) зобов'язані забезпечувати своїх неповнолітніх дітей у вигляді виплати обов'язкових аліментів. Однак, трапляються випадки, коли батьки ухиляються від своїх зобов'язань з тих чи інших причин.

Спочатку потрібно розглянути, які умови мають настати?

Насамперед необхідний факт звернення з позовом матері/батька (з ким проживає дитина) до суду про стягнення аліментів. Тільки після цього може бути встановити факт невиконання батьком/матір’ю свого обов'язку з утримання дітей.

Законодавство України під злісним ухиленням від сплати аліментів має на увазі таке. Якщо один із батьків не сплачує аліменти протягом шести місяців або сума боргу перевищує суму, яку він мав сплатити за цей термін. Наприклад, платнику було призначено аліменти розміром 2000 грн/місяць, після чого він не платив їх чотири місяці, після чого заплатив 1000 грн, а потім ще два місяці не платив, то його сумарний борг складе 13 000 грн, що перевищує суму, яку він мав заплатити за шість місяців.

Однак, тут слід зазначити, що кримінальна відповідальність передбачається лише в тому випадку, якщо боржник приховує свої доходи, місце роботи, місце проживання чи тривалу несплату аліментів.

Для того, щоб залучити такого неплатника аліментів, одержувачу необхідно звернутися до відділення поліції за місцем проживання боржника та написати заяву. Після цього поліція розпочне процес порушення кримінальної справи.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...