Причини пропуску та продовження терміну прийняття спадщини

Відповідно до ст. 1270 ЦК України з моменту відкриття спадщини період, під час якого можна набути спадщини становить 6 місяців. Право відкривається зі смертю людини у тому нотаріальному окрузі, де він проживав. Якщо він мешкав у місті, то право подається нотаріусу, а якщо – у селі, то секретареві сільської ради. Якщо це право спадщини виникає після неприйняття чи відмовитися від спадщини, то, у разі, термін вступу у спадщину становить 3 місяці з моменту відмови. Також згідно з ч.3 ст. 1272 ЦК України передбачено можливість продовження строку на прийняття спадщини. Ця можливість доступна або за письмовою згодою спадкоємців або через суд за наявності поважної причини. При цьому ця стаття закону не встановлює порядок та перелік таких причин.

Постанова Верховного Суду України № 6-1320цс17 від 17 серпня 2017 р. Визначила обставини, що дають змогу продовжити період подання заяви:

  • Подання цієї заяви було неможливе у зв'язку з перешкоджаючими обставинами;
  • Суд визнав обставини поважними.

Розглянемо основні поважні причини

  • Тривала хвороба спадкоємців;
  • Велика відстань між місцем знаходження спадкового майна та місцем проживання спадкоємця;
  • Складні умови праці, які можуть бути пов'язані з постійними відрядженнями;
  • Проходження спадкоємцями строкової служби у складі ЗСУ;
  • Необізнаність спадкоємцями про наявність заповіту.

Ці обставини було визнано поважними Верховним Судом та колегією суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 565/1145/17. Виходячи з ч. 5 та 6 ст. 13 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» дані висновки є обов'язковими для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права, а також враховуються іншими судами при застосуванні таких норм прав.

Важливо! Суд повторно не продовжує терміни, тому потрібно обов'язково встигнути подати всі документи у строки, визначені судом. Якщо ви не встигнете, то ви остаточно втратите право наслідування.

Фахівці адвокатського бюро «Власенко, Берестової & партнери» нададуть Вам кваліфіковану консультацію та допоможуть у представленні ваших інтересів під час судового розгляду спадкових суперечок.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...