За яких умов чоловік має право виселити колишню дружину

Шлюбний процес завершений, а колишній чоловік чи дружина не бажає залишити вашу законну житлоплощу? У цій статті ми розглянемо основні положення законодавства та які кроки необхідно зробити, щоб виселити другу половинку.

По-перше, варто зазначити, що процес виселення відноситься до досить складної категорії справ і вам варто звернутися за допомогою до досвідченого юриста, який зможе підготувати позовну заяву та знає всі нюанси таких справ.

Основні положення

Ми не перераховуватимемо всіх основних положень законодавства України, зазначимо лише, що після розірвання шлюбу другий чоловік втрачає статус члена сім'ї і, відповідно, втрачає право на використання житла. Проте, існує прецедент, згідно зі статтею 165 ЖКП, другий чоловік може зберегти за собою право використання даної квартири.

Це твердження стосується тільки тієї житлової площі, яка була придбана або отримана у спадок до шлюбу, якщо ж квартира або будинок був придбаний під час шлюбу, то кожен із подружжя має право на частину цього житла.

Основні кроки для примусового виселення

Подати до суду відповідну позовну заяву. У цьому документі необхідно посилатися на статті 405 та 406 ЦКУ, які говорять нам, що право проживання надається лише членам сім'ї, а також те, що друге подружжя втрачає статус члена сім'ї після завершення шлюборозлучного процесу.

Суд повинен задовольнити цю вимогу незалежно від того, чи були вирішені інші питання, такі як поділ майна або питання виховання та утримання спільної дитини чи дітей.

Також існує й альтернативна можливість виселити колишнього члена сім'ї в адміністративному порядку, як з наданням іншої житлоплощі, так і без. Про ці та інші аспекти цього процесу вам зможе розповісти досвідчений адвокат, який спеціалізується на сімейних суперечках.

Розглянемо реальний випадок, коли власник будинку звернувся до суду з вимогою виселити його колишню дружину, яка перешкоджає йому користуватись його житлоплощею. Місцевий та апеляційний суд відмовив у задоволенні позову, і позивач подав заяву до Верховного Суду. Після розгляду справи ВС задовольнив скаргу. У разі ВС оперувався наступними правовими нормами.

Відповідно до статті 391 ЦК власник має право вимагати усунення перешкод у розпорядженні своїм майном.

Оскільки колишня дружина вселилася в будинок як член сім'ї і після розлучення втратила цей статус, то згідно з частиною другою статті 406 ЦК право володіння чужим майном має бути припинено.

Адвокатське бюро «Власенко, Берестової & партнери» надати вам кваліфіковану консультацію вашої проблеми, допоможе правильно скласти позовну заяву та представлятиме ваші інтереси в суді!

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...