Які докази потрібні, щоб законно звільнити працівника через нетверезий стан

Ваш співробітник під час робочого дня перебуває в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, і ви хочете його звільнити, але не знаєте, як діяти і які документи необхідно оформити? У цій статті ми розглянемо основні положення чинного КЗпП та які документи потрібно оформити, щоб у подальшому звільнення не можна було оскаржити до суду.

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 40 КЗпП, керівник має право звільнити співробітника, який прийшов або перебуває на робочому місці у нетверезому стані. Варто зазначити, що для співробітників, для яких встановлено ненормований робочий день, перебування в нетверезому стані на робочому місці після закінчення робочого дня, встановленого на фірмі, також є причиною його звільнення.

Розглянемо основні кроки, які необхідно зробити, щоб звільнити такого працівника:

  1. Зібрати необхідні докази, що працівник перебуває у стані алкогольного сп'яніння. Ідеальний варіант відправити його до медичного закладу для проходження огляду. Якщо відправити його для огляду неможливо, необхідно оформити відповідний акт, який складається у довільній формі за участю двох або трьох свідків. У ньому необхідно вказати явні ознаки сп'яніння: запах алкоголю, невпевнена хода, нескладна мова і т. п. Якщо ви використовуєте спецзасоби, просто алкометр, то їх показання також необхідно вказати. Варто зазначити, що згідно із законодавством, для звільнення достатньо одного випадку перебування на робочому місці у стані алкогольного сп'яніння!
  2. Цей працівник зобов'язаний написати письмове пояснення причин перебування на робочому місці у нетверезому вигляді.
  3. Якщо на вашому підприємстві є орган профспілки, необхідно отримати його згоду на звільнення цього працівника.
  4. Видати наказ про дисциплінарне стягнення як звільнення даного співробітника не пізніше одного місяця з моменту виявлення даної провини. Цей співробітник повинен розписатися про те, що він ознайомлений із цим наказом. Якщо він відмовляється, необхідно оформити відповідний акт. Слід зазначити, що в даному випадку не можна застосовувати інших заходів дисциплінарних впливів до цього співробітника!
  5. Виплатити даному співробітнику заробітну плату, що залишилася, видати йому копію наказу та трудову книжку, в якій необхідно вказати: «Звільнений у зв'язку з появою на роботі в нетверезому стані, п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП»

Адвокатське бюро «Власенко, Берестової & партнери» допоможуть вам відстояти ваші інтереси в суді, проведуть професійний розбір вашої справи, перспектив та дадуть кваліфіковану консультацію!

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...