Як узаконити перепланування квартири

Питанням перепланування квартири чи будинку задаються багато людей нині. Складність полягає в тому, що перепланування старого та нового житлового фонду відрізняється. Також ми розглянемо, як отримати документи на перепланування, якщо воно вже зроблено. У цій статті ми розповімо, що потрібно знати для проведення перепланування.

Перепланування – комплекс заходів, які дозволяють внести зміни до планування Вашого будинку чи квартири та внесення їх у технічний паспорт. Іншими словами, якщо Ви вирішили розширити одну кімнату за рахунок знесення перегородки, то це вважається переплануванням і для цього вам потрібно отримати відповідні документи.

Якщо Ви хочете виконати перепланування, Ви повинні знати, що в результаті може бути змінена площа житла.

Щоб узаконити такі зміни у вашій квартирі, Ви повинні отримати новий технічний паспорт, який буде відповідати всім проведеним роботам у Вашій квартирі. Після того, як усі роботи будуть виконані, Вам необхідно внести їх до Державного реєстру та отримати витяг.

Чи можна купити квартиру з незаконним переплануванням? Так, але тоді варто відразу дізнатися, чи можливо узаконити її і скільки коштуватиме підготовка всіх потрібних документів. Після цього рішення залишається за вами, проте варто зауважити, що якщо внесені зміни не можна буде узаконити, то вас можуть змусити відновити квартиру чи будинок до початкового стану. Тож будьте вкрай обережні купуючи таку квартиру!

Найпростіше зробити перепланування в новозбудованому будинку, тому що в більшості випадків воно здається без внутрішніх перегородок. Її можна починати робити ще до оформлення права власності, погодивши всі зміни, які Ви хочете внести з будівельною компанією.

В даному випадку всі необхідні зміни будуть зроблені до моменту оформлення технічного паспорта, тому вони будуть одразу внесені до нього.

Варто окремо відзначити, що деякі забудовники пропонують цю послугу безкоштовно і можуть зробити всі необхідні зміни ще на етапі будівництва. Єдине, про що вам потрібно потурбуватися, так це з якого матеріалу будуть зроблені перегородки, оскільки це може вплинути на звукоізоляцію.

Вартість отримання потрібних документів залежить від складності робіт. Найідеальнішим варіантом для перепланування є новобудови, а ось у старому фонді, щоб узаконити знесену перегородку, Вам може знадобитися до двох тисяч доларів.

Перед початком робіт Ви повинні отримати дозвіл з архітектурно-будівельної інспекції, розробити проект та повідомити про початок робіт. Тільки після отримання можна розпочинати роботи.

Після завершення всіх робіт ви повинні отримати новий техпаспорт і ввести будинок або квартиру в експлуатацію.

Далі Вам необхідно внести всі зміни, які були виконані під час робіт до реєстру майнових прав та отримати витяг.

Як бути, якщо Ви зробили перепланування без дозволу, які наслідки вам можуть загрожувати?

  • Ви отримаєте штраф, але надалі внесені зміни узаконять.
  • Ви отримаєте штраф, але вам доведеться відновити початковий стан.
  • Притягнуть вас до кримінальної відповідальності, якщо внесені зміни торкнулися несучих стін та загрожують життю та здоров'ю людей.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...