Як оформити опіку над неповнолітніми дітьми

У цій статті ми пояснимо, хто може стати опікуном, та як оформити опіку над дітьми в Україні.

Для того, щоб стати опікуном, потрібно бути дієздатним громадянином України і мати можливість забезпечити всі необхідні потреби свого опікуна. При цьому бажання стати опікуном має бути добровільним і обов'язково виражене в письмовій формі.

Зазвичай при оформленні опіки над малолітніми дітьми віддають пріоритет родичам, але при цьому також враховують і особисті стосунки з такими особами.

Відразу варто зазначити, що опікуном не можуть бути люди, які раніше були засуджені чи мають шкідливі звички (алкоголізм, наркозалежність).

Відповідно до законодавства України, оформити опіку можна, якщо:

  1. Батьки дитини невідомі чи були визнані зниклими безвісти.
  2. Суд позбавив батьків батьківських прав.
  3. Діти є сиротами.
  4. Обох батьків було визнано недієздатними.
  5. Обидва батьки відбувають покарання у в'язниці.

Таких дітей можна взяти під опіку, але тільки після того, як вони набудуть офіційного статусу сироти. Відразу зауважимо, що опікуном можна стати лише для дітей, які не досягли чотирнадцятирічного віку, оскільки після досягнення цього віку дитиною Ви зможете стати для неї лише піклувальником.

Якщо Ви все ж таки вирішили стати опікуном, то Вам варто бути готовим до того, що органи опіки перевірятимуть все. Якщо Ви готові до цього, ви повинні подати такі документи: заяву; паспорт та його копії; свідоцтво про шлюб (якщо ви офіційно у ньому перебуваєте); письмову згоду всіх, з ким ви проживаєте; довідку про доходи; довідки про ваш стан здоров'я (психолог, нарколог та ін.); довідку про судимість.

Крім усіх вищезгаданих документів, Ви повинні пройти спеціальний курс з виховання дітей, який організовують органи опіки та піклування.

Після того, як органи опіки зареєструють Вашу заяву, буде призначено перевірку умов, в яких житиме дитина. Після цього протягом 30 днів буде видано офіційний висновок. Якщо ж відповідь буде негативною, то Вам роз’яснять причини відмови та як їх можна оскаржити.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...