Як уникнути позбавлення прав за алкогольне сп'яніння

Якщо Вас зупинила патрульна поліція за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння і був складений протокол або у разі Вашої відмови пройти огляд і поліцейський тимчасово забрав права водія, то це ще не означає, що Вас позбавили прав. При вилученні прав Вам видається тимчасовий талон, який діє 3 місяці, і ви маєте право керувати транспортним засобом за умови пред'явлення даного талона та паспорта.

Лише суд за наявності вини водія може забрати права чи виправдати водія. Також є ймовірність того, що суд просто закриє справу і не позбавлятиме прав після закінчення терміну розгляду справи (три місяці з моменту складання протоколу).

Тимчасово вилучені права зберігаються в управлінні патрульної поліції. Ви зможете отримати їх назад лише після закриття справи. Для цього Вам необхідна ухвала суду з відміткою про його набрання чинності, яка має бути засвідчена печаткою. Ця постанова, згідно із законом, набирає чинності на 11 день після її винесення.

Перше, що Вам необхідно зробити, - відразу звернутися до адвоката, що дасть можливість оперативно оскаржити в суді протокол про керування транспортним засобом у нетверезому стані. Також варто зазначити, якщо поліцейський склав ухвали за інші порушення ПДД, то про них потрібно одразу повідомити адвоката.

Щоб зафіксувати факт керування транспортним засобом (за винятком відео фіксації), патрульні можуть скласти протокол за не пристебнутий ремінь, відсутність підсвічування та інше. Для того, щоб позбавити Вас прав, потрібно підтвердити факт, що Ви знаходилися за кермом і якщо ці постанови не оскаржити протягом 10 днів, то вони можуть бути використані проти Вас. Якщо клопотання буде задоволене, то у справі не буде факту керування і відповідно Ваші шанси уникнути позбавлення прав зростають. Суди зазвичай задовольняють такі клопотання та скасовують постанови, а разом із цим можуть надіслати протокол на доопрацювання до Управління патрульної поліції. Дуже часто матеріали повертаються до суду після закінчення термінів розгляду справи, що призводить до автоматичного закриття справи.

Практика показує, що поліцейські часто помиляються у процедурних моментах і допускають неточності у складанні адміністративних документів. Хороший адвокат може їх виявити та вказати на них у суді, а оскільки вони, за законом, трактуються на користь водія, то збільшується ймовірність того, що суд не позбавлятиме прав водія.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...