Оренда житла: рекомендації під час укладання договору

Ви хочете орендувати квартиру чи будинок, але не знаєте які пункти та положення мають бути у договорі оренди житла? У цій статті ми розглянемо, що варто звертати увагу і які положення мають бути, щоб убезпечити себе.

На даний момент немає закону, який регламентує договір оренди, тому до нього можна включити різні ситуації, які не суперечать чинному законодавству. Однак є низка нюансів, без яких Договір може не мати юридичної сили або їх наявність допоможе Сторонам уникнути конфліктних моментів у майбутньому.

Істотні умови

  1. Об'єкт оренди. Дуже важливо, щоб у Договорі були зазначені такі дані: тип житла, номер, площа та адреса.
  2. Терміни. Зверніть увагу, щоб було чітко прописано, з якого моменту починається та закінчується термін оренди. Це може бути факт оплати оренди, Акт приймання-передачі житла чи інші умови.
  3. Вартість оренди. Ціна може встановлюватися як у гривні, так і в іноземній валюті, за умови, що розрахунок відбуватиметься у національній валюті. Якщо ціна вказана в іноземній валюті, то має бути прописано за яким курсом. Наприклад, за курсом купівлі у певному банку на момент оплати.
  4. Термін оплати. Щоб уникнути непорозуміння, варто звернути увагу на те, щоб у Договорі було зазначено, коли здійснюється оплата. Наприклад, до 10 числа кожного місяця.
  5. Гарантійний платіж Рекомендуємо прописати умови внесення цього виду платежу, який складає місячний розмір оренди квартири та піде в рахунок оплати останнього місяця оренди.

Орендодавцю важливо прописати наявність комунікацій, телефонного зв'язку, інтернету та інших сервісів, якими може користуватися Орендар згідно з Договором оренди. Також варто зазначити, за яких умов Орендар може проводити необхідні комунікації або вносити зміни в об'єкт оренди. Наприклад, Орендар може проводити додаткові комунікації лише після письмового розрощення Орендодавця. Цей пункт дозволить уникнути непорозуміння між Сторонами.

Не зайвим буде пункт Договору, в якому будуть прописані умови оплати платежів, не пов'язаних із орендною платою, а саме:

  1. Які платежі входять до орендної плати.
  2. Які платежі оплачує Орендар.
  3. Які платежі оплачує орендар.

При цьому потрібно чітко прописати перелік платежів, хто із Сторін їх сплачує, механізм визначення ціни та спосіб оплати, а також термін оплати таких платежів.

Ще одним важливим пунктом є покращення об'єкта оренди зі Сторони Орендаря, які були виконані з письмового дозволу Орендодавця. Як правило, якщо дані поліпшення можна легко демонтувати без нанесення шкоди приміщенню (меблі, елементи декору, комунікації), то Орендар має право забрати їх та розпоряджатися ними на власний розсуд.

Якщо ж ці поліпшення, є окремими (косметичний ремонт, вікна, вхідні двері тощо.), то Договорі варто прописати порядок їх компенсації.

Також варто зазначити, що Орендодавець не зобов'язаний компенсувати покращення, які були виконані без його письмової угоди.

Схожі Статті

Процес виїзду за кордон для моряків
  • Інформація для моряків

2 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив правила виїзду моряків за кордон у період воєнного стану. Постанова дозволяє українським морякам перетинати кордон для роботи на судні...

Юридична допомога морякам
  • Інформація для моряків

Переоцінити роль адвоката, який є профі в сфері морського права у судових чи інших процесах, складно: ця область настільки специфічна, наскільки це можливо. Адвокатське бюро «Власенко,...

Хто може бути звільнений від мобілізації в Україні
  • Мобілізація

Кожен громадянин нашої країни має відповідні права та обов’язки. З 24 лютого, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чоловіки від 18 до 60 років мають бути призвані на...